Sportverkiezing Lochem

EdithEdith de Boer-Braakhekke

Edith eindigde als 3e in de Polardistans, welke dit jaar gold als wereldkampioenschap.
Als sledehondenmusher uit een land zonder sneeuw en bergen, liet ze daarmee deelnemers uit traditionele wintersportlanden als Zwitserland, Italië, Zweden, Finland en Italië achter zich.

Jaarlijks wordt in Dalarna, Zweden, de Polardistance georganiseerd. Een distance wedstrijd voor raszuivere sledehonden over een afstand van 160 of 300 km.
De wedstrijd staat bekend als een zeer uitdagende wedstrijd, niet alleen omdat iedere hulp van buitenaf verboden is, maar ook omdat de trail/de route, niet keurig geprepareerd is en vaak langer dan aangegeven.
De wedstrijd wordt non-stop gelopen en het weer in deze streek van Zweden kan zeer onstuimig zijn.

De editie van dit jaar gold als WSA werledkampioenschap, en daarom was het deelnemersveld zeer sterk en uit alle windstreken afkomstig.

Edith liep in de Pulka-klasse. Daarbij trekken de honden een slee met bepakking en langlauft de musher mee. Dus zowel honden als musher moeten in goede conditie zijn. Edith had daarvoor een nauwkeurig gepland trainingsschema opgesteld. De honden werden 4x per week getraind, Edith zelf trainde daarnaast eenzelfde aantal keren (hardlopen, fietsen, krachttraining en Skiken). De focus bewaren in alle uren training in de modder, met als doel de sneeuwwedstrijd, is een prestatie op zich.

Edith en haar honden legden de 170 km af in iets meer dan 28 uur, 2 uur langer dan de winnaar uit Estland. De wedstrijd was dit jaar extra lastig door de start om 22 uur tijdens een flinke sneeuwbui en dus ook de finish in het donker, bij temperaturen tot -22°C.

De kunst is het goed balanceren van racen en rusten, van jezelf en de honden. Het komt dus aan op teamwork, waarvoor je jezelf en de honden goed moet kennen. Dat team bouw je in de voorbereiding.
Deze voorbereiding en training vond voor Edith en haar honden bij gebrek aan sneeuw en bergen, voornamelijk in het Grote Veld plaats met een kar of step, daar waar haar concurrenten de mogelijkheid hebben om de training in de sneeuw en bergen te doen.

Behaalde prestatie:

3e op wereldpodium in de Pulka klasse

Edith de Boer-Braakhekke start Polardistans start Polardistans
Edith de Boer-Braakhekke start Polardistans start Polardistans

 

aankomst checkpoint onderweg Even knuffelen
Aankomst checkpoint Onderweg Even knuffelen na de finish